Opisz tkankę łączną występującą w mięsie zwierząt




Występowanie kolagenu bywa uznawane za charakterystyczną cechę wielokomórkowych organizmów zwierzęcych (od gąbek po człowieka).Kolagen jest głównym włóknistym składnikiem skóry, ścięgien, chrząstki, naczyń krwionośnych, kości i zębów.W organizmach ssaków stanowi ok. 25% całkowitej masy białek.Tkanka jest to grupa komórek, które cechują się podobną budową i pełnią tą samą funkcję.. Występuje pod różnymi postaciami jako: Tkanka kostna - tworzy głownie kości, zbudowana jest z komórek kostnych oraz substancji międzykomórkowej (blaszek kostnych) Tkanka chrzęstna - substancja międzykomórkowa tej tkanki utworzona jest z włókien sprężystych, buduje m.in. małżowinę uszną, przegrodę nosowa .Tkankę mięśniową dzielimy na: gładką i poprzecznie prążkowaną Tkanka mięśniowa gładka - zbudowana jest z komórek mających jedno jądro.. a)woda-duża jej zawartość w mięsie powoduje zmniejszenie jego trwałości.Jej ilość zależy od: - wieku - stopnia utuczenia - rasy zwierzęcia b)białka - proste (albuminy,globuliny,skleroproteiny [kolagen,elastyna]) - złożone (hemoglobina [barwnik krwi] mioglobina [barwnik mięśni] c)tłuszcze-występują w ilości 0,5-50%.Najwięcej zawiera .3 Recenzenci: mgr inż. Edyta Jamróz mgr inż. Krystyna Maj Opracowanie redakcyjne: mgr inż. Ewa Superczyńska Konsultacja: dr Justyna Bluszcz Poradnik stanowi obudowę dydaktyczną programu jednostki modułowej 512[02].Z2.05 Sporządzanie i ekspedycja potraw z mięsa zwierząt rzeźnych oraz dziczyzny zawartego w modułowym programie nauczania dla zawodu kucharz.Tkanki nabłonkowe jednowarstwowe walcowate występują głównie w jajowodach, przewodzie pokarmowym i jelicie cienkim..

Wraz z udomowieniem zwierząt i rozwojem ich ...Białko mięsa występuje pod kilkoma postaciami.

Tkanka łączna (wyróżnik): 1) substancja międzykomórkowa - istota podstawowa (bez określonej formy, stanowi bazę) - białka włókniste: a) włókna kolagenowe b) włókna elastylowe c) włókna siateczkowe (retikulinowe) 2) komórki 3 typy tkanki łącznej: 1. właściwa 2. oporowa 3 .TKANKA ŁĄCZNA.. Mięso drobiowe ma niższą wartość energetyczną oraz jest łatwo przyswajalne [Kijowski 2000].. w istocie międzykomórkowej występują: włókna kolagenowe, sprężyste oraz retikulinowe .tkanka łączna lub tkanka odpadowa zamiast tkanki mięśniowej).. Kolagen typu III ma znaczenie dla funkcjonowania mięśni, a także narządów i naczyń krwionośnych.Tkanka (łac. textum, l. m. textus; gr.. 2013-01-14 18:08:34; Gdzie występuje tkanka chrzęstna?. Spaja inne tkanki, zapewnia podporę narządom oraz chroni wrażliwe miejsca w ciele.. .Mięso - pokarm, przeznaczone do spożycia umięśnienie szkieletowe zwierząt rzeźnych i dzikich, drobiu i ryb wraz z przylegającymi tkankami: łączną, kostną i tłuszczową oraz narządy wewnętrzne jak, wątroba, nerki, żołądek, ozór, mózg, płuca itp. Człowiek pierwotny spożywał mięso z upolowanych zwierząt i złowionych ryb..

W organizmie człowieka, podobnie jak u innych zwierząt, wyróżnia się cztery podstawowe typy tkanek: nabłonkową, łączną, mięśniową i nerwową.

Komórki tkanki łącznej wytwarzają dużą ilość substancji międzykomórkowej, która wypełnia przestrzenie między nimi i składa się z istoty .Funkcja: - łączą ze sobą inne tkanki, komórki, narządy i układy w ramach organizmu.. Tkanka mięśniowa gładka: jednojądrowe komórki wrzecionowatego kształtu, posiadają liczne miofibryle, występują w skórze, drogach oddechowych, naczyniach krwionośnych i limfatycznych, jelitach i moczowodach, duża odporność na zmęczenie,Mięso zwierząt rzeźnych to wszystkie jadalne części zwierząt rzeźnych, mięśnie szkieletowe z kośćmi, tłuszczem, tkanką łączną oraz nadające się do przerobu podroby (wątroba, nerki, żołądki, płuca, móżdżek).. Komórki występujące w jajowodach mają rzęski , które ułatwiają poruszanie się do macicy, natomiast występujące w jelicie cienkim zawierają mikrokosmki, które zwiększają powierzchnię wchłaniania.Tkanka łączna tłuszczowa Kolejnym rodzajem tkanki łącznej jest tkanka tłuszczowa, która sytuuje się przede wszystkim w warstwie podskórnej, a jej głównym zadaniem jest wytwarzanie ciepła.. Jest ono również dobrym źródłem składników mineralnych, m.in. potasu, wapnia, fosforu, sodu, a także żelaza [Konarska i in..

Rodzaje mięsa w zależności od gatunku zwierzęcia: a)wieprzowina b)wołowina c)cielęcina d)baranina e)konina ...1.Skład chemiczny zwierząt rzeźnych.

Wieprzowina.. Tkanka łączna (łac. textus connectivus) - jedna z podstawowych tkanek zwierzęcych.Jest charakterystyczna dla zwierząt przechodzących dwie fazy gastrulacji i powstaje z mezenchymy, choć niektóre komórki pochodzą z neuroektodermy.. histos - utkanie, tkanka) - zespół komórek (wraz z istotą międzykomórkową) o podobnej budowie, określonych czynnościach, wspólnym pochodzeniu, przemianie materii i przystosowanych do wykonywania określonej funkcji na rzecz całego organizmu.Tkanki są elementami składowymi narządów i ich układów.. Jest ważnym składnikiem tkanki mięśniowej.. 2011-10-17 17:57:21; Która część skóry jest tkanką martwą?A.. odżywczej.. Komórki tkanki łącznej wytwarzają dużą ilość substancji międzykomórkowej, która wypełnia przestrzenie między nimi i składa się z istoty .Tkanka łączna jest jedną z podstawowych tkanek w organizmie człowiek.. Tkanka tłuszczowa B. Tkanka łączna C. Naskórek D. Tkanka wiotka 2010-01-26 20:32:31; 1.Gdzie występuje tkanka chrzęstna ?. Budowa tkanki wykazuje przystosowania do pełnionej funkcji..

Wyróżnia się kilka rodzajów tkanki łącznej, w tym m.in. tkankę łączną szkieletową, tłuszczową oraz krew.Charakterystyka kolagenu w tkankach zwierzęcych.

Tkanka ta tworzy zewnętrzną warstwę skóry człowieka .I.4.. 2010-11-06 18:16:19Buduje rozciągliwe tkanki łączne, takie jak skóra, płuca i układ naczyniowy.. Tkanka tworzy mięśnie gładkie, które kurczą się niezależnie od naszej woli.. W kościach i chrząstkach występuje białko o małym znaczeniu w żywieniu.Wpływa na zdrowe funkcjonowanie tkanki łącznej (krwi, limfy, kości, tkanki tłuszczowej, chrząstki, skóry, naczyń krwionośnych i limfatycznych) Niedobory krzemu w codziennym żywieniu zwierząt skutecznie uzupełnia dodawanie do pasz i karm krzemionki amorficznej, której źródłem jest spożywcza ziemia okrzemkowa.. Występują w ścianach narządów wewnętrznych np. pęcherza moczowego.tkanka słabo wyspecjalizowana!. Badania prowadzone w Katedrze Przetwórstwa Produktów Zwie-rzęcych Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie pokazują, że zawartość tłuszczu w schabie wieprzowym wynosi 1,19 - 1,52%, w szynce 1,35 - 1,84%, w mięsieJaka to tkanka?, Występuje w postaci włókien a ma ich trzy typy., Jakie nazwy noszą grupy tkanek?, Co to jest tkanka?, Na co dzielimy tkankę łączną?, Do czego służy nam tkanka nerwowa?, Gdzie występuje tkanka nerwowa?, Wymień wszystkie rodzaje tkanek zwierzęcych?, Wymień wszystkie nabłonki., Jakie tkanki występują u zwierząt .Kolejną wadą mięsa wodnistego jest mięso RFE (red - czerwone, firm - twarde, exudative - cieknące), charakteryzujące się jednoznacznie wysokim wyciekiem naturalnym, dwukrotnie wyższym (na poziomie średnio 8,5%) w stosunku do mięsa normalnego, stwierdzanym już w 48 godzinie po uboju zwierząt i w przeciwieństwie do mięsa RSE .Czy tkanka tłuszczowa występuje w całym ciele?. Tkanka nabłonkowa (nabłonek) okrywa ciało i narządy oraz wyścieła jamy ciała.. Tkanka mięśniowa może się kurczyć, dlatego odpowiada za funkcję ruchu.zawiera więcej białka oraz mniej tkanki łącznej, a zwłaszcza kolagenu.. Tkanka nabłonkowa pełni wiele funkcji: ochronną, wydzielniczą, zmysłową, rozrodczą.. Występuje w większości tkanek obok kolagenu typu I, z wyjątkiem kości.. zbudowana jest z komórek rozdzielonych: o istotą międzykomórkową w postaci śluzu (tkanki łączne właściwe) o lub w postaci twardej zmineralizowanej substancji (tkanki łączne oporowe)!. W mięśniach znajduje się miogen i miozyna należące do białek o dużej wartości biologicznej, natomiast w tkance łącznej właściwej — kolagen i elastyna o mniejszej wartości.. w odpowiednich warunkach może się przekształcać w inne rodzaje tkanek!. To ona nadaje nabłonkowi elastyczność i odporność na wszelkie odkształcenia.Tkanka łączna (łac. textus connectivus) - jedna z podstawowych tkanek zwierzęcych, jest charakterystyczna dla zwierząt przechodzących dwie fazy gastrulacji i powstaje z mezenchymy, choć niektóre komórki pochodzą z neuroektodermy..



Komentarze

Brak komentarzy.


Regulamin | Kontakt